Ugyanúgy, ahogy a hitelkártyánkat, bankkártyánkat, TAJ kártyánkat sem tesszük fel a közösségi oldalunkra, ne osszuk meg a védettségi igazolványunk fotóját sem, mert ha az adatokat nem takarjuk le, a rajta lévő adatok visszaélésre adhatnak alkalmat az erre szakosodott rosszindulatú személyek számára.

Az identitástolvajok az ilyen adatok és az online térben talált más adatok összegyűjtésével építenek profilmappákat egy adott természetes személyről éppen abból a célból, hogy valamilyen visszaélést hajtsanak végre velük, ne csak magyar bűnelkövetőkre gondoljunk. Jellemzően csalásra, adathalászatra, zaklatásra használják fel az adatokat, illetve kereskednek is velük. Ne tegyük ki magunkat és másokat se ilyen veszélyeknek.

Amennyiben valaki talál egy személyes okmányt, személyazonosító igazolványt, TAJ kártyát vagy egy vakcinaigazolványt álláspontunk, szerint ne tegye fel a közösségi oldalakra. Többet árthat az érintettnek, mint amennyit használna azzal, hogy visszakapja az elveszett okmányt, vagy bankkártyát.

A talált személyazonosító igazolványok leadásáról a 414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet rendelkezik. Ennek alapján:

A más nevére szóló személyazonosító igazolványt le kell adni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki haladéktalanul megküldi a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak, amely belföldön postai úton, könyvelt küldeményként küldi meg az arra jogosultnak.

Azt javasoljuk, hogy a talált okmányok esetében a fent megjelölt jogszabálynak megfelelően járjanak el.

Nem javasoljuk a talált okmányok közzétételét, mert ezzel sérül a személyes adatok védelméhez való jog, valamint fennáll annak a veszélye, hogy a nyilvánosságra került adatokkal rosszindulatú személyek visszaélnek.

Véleményünk szerint a közösségi oldalakon történő adatmegosztást a lehető legszűkebbre kellene korlátozni.

A Tisza TV Hétről hétre című műsorában mondtuk el a véleményünket ebben a témában, melyet az alábbi videóban tekinthet meg.