Reichenberger Rajmund | 2018 február 7. 14:24

Forrás: https://szegedma.hu/2018/02/kukkolta-a-dolgozoit-a-szegedi-auchan-15-millios-birsagot-kaptak

A szegedi bevásárlóközpont nem csak a jogszabályokat sértette meg ezzel, hanem a dolgozóit is. Sőt!

Egy volt Auchan dolgozó kereste meg lapunkat, aki azt állítja: “kukkolták” őket a főnökeik. A férfi diszpécser volt. Azt mondja, többször is jelezte a feletteseinek azokat az adatvédelmi, tűzvédelmi és munkavédelmi szabálytalanságokat, amiket tapasztalt – miközben a munkáját végezte.

– Ennek az lett a vége, hogy közölték, vagy elmegyek közös megegyezéssel, vagy felmondással távolítanak el. Mivel hat gyerekes családapa vagyok ezért a közös megegyezést választottam – magyarázta.

Elmesélte azt is, annál is inkább a közös megegyezést választotta, mert megfenyegették.

“Írásbeli figyelmeztetéssel jelezték, hogy mi vár rám, ha eljár a szám. Ezt a szankciót egy kimásolt kamerafelvétellel próbálták bizonyítani, amit egyrészről jogtalanul üzemeltettek, másrészről megsértették a személyiségi jogaimat. Ezek után tettem bejelentést a NAIH-nál”

– mesélte nekünk.

Megtudtuk, az Auchan Magyarország Kft. a napokban 15 milliós büntetést kapott, mert kiderült, hogy

6500 dolgozójukat és a vásárlókat is érinti a megfigyelés.

A határozat egy részében az is szerepel, hogy melyik kamerákat kifogásolták. Ezek a Diszpécser szoba, Hitelpult, Vevőszolgálat, Recepció, és végül az Átvizsgáló. Ez utóbbi az a szoba, ahol a lopás gyanújával bekísért vásárlók öltözékét és táskáit nézik át.

Az ügyben megkerestük az Auchant is a kérdéseinkkel, hogy az érintett úriembert miért érték szankciók, valamint, hogy a megfigyelések azóta is ugyanúgy zajlanak-e, amire a következő kitérő választ kaptuk:

“Az Auchan Retail Magyarország vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság január 25-én kelt határozatának megállapításait. Vállalatunk számára kiemelten fontos, hogy működése során minden esetben kövesse a hatályos törvényi előírásokat. Ezt szem előtt tartva továbbra is mindent elkövetünk, hogy adatkezelési gyakorlatunk valamennyi jogszabálynak illetve szakmai ajánlásnak megfeleljen.”

Nos, köszönjük a választ, de ezzel igazából egyik kérdésünket sem sikerült megválaszolniuk.