Forrás: https://mfor.hu/cikkek/makro/kicsavarna-a-techoriasok-kezebol-az-adatainkat-egy-uj-brit-kormanyzati-javaslat.html

A piaci verseny kiegyenlítése érdekében a kisebb cégeknek is hozzáférést adnának a felhasználói adatokhoz, maguknak a felhasználóknak pedig lehetővé tennék, hogy oda vigyék a személyes adataikat, ahová csak akarják.

Nagy-Britanniának felül kell vizsgálnia versenyszabályait, hogy meg tudjon birkózni az olyan technológiai óriásvállalatok dominanciájával, mint a Facebook, a Google és az Amazon, illetve növelje a fogyasztók választási lehetőségeit – olvasható egy szerdán megjelent brit kormányzati tanulmányban.

A Jason Furman amerikai közgazdász, a Harvard egyetem professzora által vezetett független szakértők által kidolgozott háttéranyag szerint egy új ágazatspecikus versenyügyi szervezet felállítására lenne szükség, és az innováció elősegítésének érdekében lehetővé kellene tenni, hogy az emberek könnyen mozgathassák adataikat az egymással versengő szolgáltatások és platformok között. A kisebb cégeknek hozzáférést kellene biztosítani azokhoz az adatokhoz, amelyeket a közösségi oldalak tárolnak felhasználóikról.

Amerikai és európai politikusok az utóbbi években többször bírálták a nagy technológiai vállalatokat különböző ügyek miatt, kezdve a Facebook adatvesztési ügyétől a Google azon gyakorlatáig, hogy miként rangsorolja keresési eredményeit. Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország új digitális adót vezetne be, hogy csökkentse azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé tették a nemzetközi óriásvállalatoknak az adóelkerülést.

A technológiai szektor jelentős előnyöket hozott, de ez néhány vállalat növekvő dominanciájával párosult – mutatott rá Jason Furman professzor. Az általa vezetett csoport azt javasolja, hogy a felhasználók kapjanak nagyobb ellenőrzési jogot adataik felhasználása felett, a kis vállalkozások kapjanak több lehetőséget a piacra való belépésre és fejlődésre, a nagy internetes társaságokat pedig a kiszámíthatóság növelésével segítsék.

„Ezek a javaslatok a brit start up cégeken és az innováción keresztül élénkítik a gazdaságot, ami nagyobb választási lehetőséget és védelmet nyújt a felhasználóknak” – fejtette ki Jason Furman.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter, aki szerdán ismerteti a költségvetés félévente felülvizsgált adatait, jelezte, hogy a kormányzat intézkedéseket dolgoz ki még idén a digitális piac versenyképesebbé tételére.

A több mint 900 technológiai céget, és azokon keresztül összesen 700 ezer alkalmazottat képviselő TechUK nevű szervezet elismerte, hogy az elemzés több hasznos javaslatot is tartalmaz, ugyanakkor szerintük további részleteket kell tisztázni azzal kapcsolatban, miként is nézhet ki egy a technológiai óriásokra vonatkozó magatartási kódex. Álláspontjuk szerint teljeskörűen elemezni kell, hogy milyen veszélyei és előnyei lehetnek az adatállományok megnyitásának.

„Egy rossz szabályozás éppen olyan nagy akadálya lehet a versenynek és az innovációnak, mint a monopolista tevékenység” – mondta Julian David, a TechUK vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyságnak továbbra is befogadónak kell lennie a digitális szektorban, és biztosítania kell, hogy a versenyszabályok és a szélesebb körű szabályozási keretek nem ütköznek a világ más vezető gazdaságaiéval.

Fénykép forrása: https://mfor.hu/cikkek/makro/kicsavarna-a-techoriasok-kezebol-az-adatainkat-egy-uj-brit-kormanyzati-javaslat.html