Mark Zuckerberg hosszasan beszélgetett videócseten keresztül Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piacáért felelős biztosával, és kifejtette az internet szabályozásával kapcsolatos aggályait.

ATTÓL TART, HOGY VANNAK OLYAN ORSZÁGOK, AMIK A KÍNAI MINTA ALAPJÁN SZABÁLYOZNÁK AZ INTERNETET. 

Zuckerberg szerint Kína nagyon eltérő berendezkedésű, mint a nyugati országok, teljesen más értékekkel, ezért fontos lenne, hogy a nyugati demokratikus országok alakítsák ki az adatvédelem egyértelmű kereteit, ennek segítésében pedig úgy érzi, hogy neki és a többi techcégnek közös felelőssége van. A Facebook azt reméli, hogy a szövetségese lehet a szabályozó testületeknek azzal, ha kiállnak a szólásszabadság mellett, és nem a szigorúbb szabályozás célpontjai lesznek.

A beszélgetésen dicsérte a GDPR-t, azaz az uniós adatvédelmi rendeletet, mert az végre egy olyan szabályozás, ami egyértelmű keretet ad minden közösségi oldalnak, hogyan kezelhetik a felhasználók adatait. Szerinte elkerülhetetlen, hogy a technológiai cégek és a szabályozók együttműködjenek.

Nem az a kérdés, hogy kell-e szabályozás, hanem hogy kinek a keretrendszere terjed el a világban

– mondta Zuckerberg.

Breton, aki általában eléggé kritikus a Facebookkal kapcsolatban, azt mondta, hogy valóban kulcsfontosságú az együttműködés, a közös tervezés és munka, illetve a megfelelő kormányzati eszközök. A beszélgetésben Zuckerberg beszámolt arról, mennyi hamis információt jelöltek meg a Facebookon, ami a koronavírussal kapcsolatos álhírekre hívta fel a felhasználók figyelmét, illetve beszélt a nemrég felállt Facebook-testületről is.

 

Forrás: index.hu